Barszcz białoruski



Składniki:

* kości wieprzowe - 300 g
* wołowina - 200 g
* włoszczyzna
* parówki - 60 g
* buraki - 2 sztuk
* ziemniaki - 5 sztuk
* pietruszka - 1 sztuka
* cebula - 1 sztuka
* przecier pomidorowy - 2 łyżki
* smalec - 20 g
* mąka - 1 łyżka
* ocet 3% - 2 łyżeczki
* śmietana - 2 łyżki
* sól

Sposób przyrządzenia:

Porąbane kości wieprzowe i wołowinę włożyć do garnka z zimną wodą, po czym doprowadzić do wrzenia. Kontynuować gotowanie na małym ogniu, zdejmując pojawiającą się pianę. Na pół godziny przed końcem gotowania wywar posolić, a następnie włożyć do niego obraną i umytą włoszczyznę. Gotowy wywar przecedzić. Pokrojoną w słomkę surową marchew i pietruszkę oraz cebulę podsmażyć na smalcu, doprawić przecierem pomidorowym i potrzymać na małym ogniu około 10 minut. Do gotującego się wywaru włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w słomkę gotowane buraki oraz podsmażoną cebulę, marchew i pietruszkę. Dodać przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną wywarem mąkę i ugotować. Następnie mięso i parówki pokroić na kawałki i włożyć do barszczu.