Ciasto z serem i śliwkami



Ciasto kruche

Składniki:

* 500g maki
* 130g cukru pudru
* 250g masła
* 2 całe jajka
* 10g cukru waniliowego
* Proszek do pieczenia / czubek noża

Sposób przygotowania:

Są dwa sposoby których używam w zależności od ilości czasu
1. (15min) Masło wstawić do nagrzanego piekarnika o temp ( 30- 35 stopni !) aż zmięknie. Następnie wymieszać z cukrem pudrem , dodać mąkę , c.waniliowy i proszek do pieczenia . Ręcznie wymieszać i zgranulować a na końcu dodać jaja i zarobić szybko i uformować w płaski placek. Pozostawiamy jeszcze na parę minut w zamrażalce i po około 30 minutach ogólnej pracy powinno być gotowe do rozwałkowania.
2. Masło pozostawiamy w misce tak długo aż zmięknie a następnie dodajemy resztę składników po za jajami i siekamy je nożem drobno (to metoda klasyczna), a na końcu dodajemy jaja i zarabiamy ciasto. Metoda ta daje ciastu lepszą kruchość ale zajmuje więcej czasu.


Masa serowa

Składniki:

* 350g sera do smarowania ( może być tłusty)
* 150g cukru
* 40g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( jak kto woli )
* 250ml śmietany 30%
* 2 całe jaja
* 10g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Wypieczoną formę do ciasta zalewamy masą serową i dodajemy śliwki (topimy) , następnie pieczemy w temp.160st. około godziny. Pod koniec pieczenia polecam posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 160 st. około 1 godziny