Naleśniki wegetariańskie



Składniki:

Ciasto:
* mąka - 25 dkg
* mleko - 1 szklanka
* woda mineralna - 1 szklanka
* jajka - 2 sztuki
* sól do smaku
Farsz:
* pokrojone jarzyny - 1 talerzyk
* olej - 1 łyżka
* cebula - 1 sztuka
* bazylia - 1 łyżka
* jajko - 1 sztuka
* sól, pieprz - do smaku


Sposób przyrządzenia:

Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dymkę, zeszklić, dodać warzywa i dusić mieszając aż zmiękną, w czasie duszenia podlewać odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Uduszone warzywa wymieszać z zmiksowanym jajkiem. Ewentualnie dodać tartej bułki jeśli będą zbyt płynne.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon podobnie jak zwija się krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zapiec przez kilka minut w gorącym piekarniku.