Pierogi ruskie



Składniki:

Ciasto:
* mąka -35 dag
* woda - 0,5 szklanki
*jajko - 1 sztuka
Farsz:
* ziemniaki ugotowane - 50 dag
* biały ser - 25 dag
* cebula - 1 sztuka
* masło - 2 łyżki
* sól, pieprz - do smaku


Sposób przyrządzenia:

Z składników na ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wbić jajko, posolić i wyrabiać ciasto wlewając po trosze wody, następnie wyrobić rękoma, aż ciasto będzie aksamitne.
Z składników na farsz: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przemleć przez maszynkę wraz z serem białym, dodać usmażoną na maśle cebulkę i wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, nakładać na każde kółko farsz i zlepić pierożek. Gotować w osolonej i gorącej wodzie do wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką lub z skwarkami z słoniny.