Bigos



Składniki:

* kapusta kiszona - 2 kg
* boczek świeży 0,5 kg
* karkówka lub łopatka - 0,5 kg
* kiełbasa głogowska (lub inna wędzona) - 0,5 kg
* kiełbasa jałowcowa - 20 dkg
* pieczarki lub grzyby suszone 30 dkg
* śliwki suszone bez pestek 4 sztuki
* ziele angielskie - kilka ziaren
* liście laurowe
* sól
* cebula - 2 sztuki
* koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.